Dansstijlen

Dansstijlen

Binnen de tango zijn er geen richtlijnen over hoe de tango precies gedanst moet worden. Er zijn namelijk veel en grote verschillen in leiden en volgen, danshouding en bewegingsvocabulaire. Binnen de tango zijn er een aantal dansstijlen die hieronder uitgebreid worden beschreven.

Tango canyengue / tango orillero

De canyengue/orillero is een oude tangodansvorm met een ritmische stijl waarbij de dame tegen de zijde van de heer leunt. Bij deze dansstijl gaat het meer om plezier en het spel met de muziek, dan om elegantie en technische vaardigheden.

Tango espectaculo / tango danza / tango fantasia

Deze dansstijl is ontwikkeld voor optredens in theatershows door professionele dansers. Klassieke tango wordt gecombineerd met ballet en moderne dans en mede door de invloed van tangoshows zijn er diverse stijlen binnen de salontango ontstaan.

Tango milonguero

Tango milonguero is een dansvorm waarbij de bovenlichamen parellel en gesloten zijn en de voeten juist verder van elkaar afstaan, waardoor er een soort A-vorm ontstaat. Tijdens deze dans leunen de danspartners naar elkaar toe, waardoor zij elkaar nodig hebben om hun evenwicht te kunnen behouden.

Neotango

De neotango is een dansstijl waarbij er wordt gedanst op neotango muziek en andere 'nontango' muziek. Neotango muziek is elektronische en fusion muziek en nontango muziek is bijvoorbeeld popmuziek, filmmuziek of klassieke muziek die qua ritme en sfeer aansluit bij de tango, waardoor er met behulp van tangobewegingen en -muziek gedanst kan worden.

Een kenmerk van deze muziekstijl is de variatie in het ritme; het basisritme is vaak trager dan het ritme van klassieke tango's, maar soms juist ook sneller.

Tango de Salon

Tango de Salon wordt vaak gebruikt als benaming voor dansstijlen waarbij er minder ruimte nodig is, waardoor deze dus kunnen worden gedanst in een salon (milonga). Verder zijn ook de kleinere bewegingen en de gesloten danshouding een kenmerk van deze dans.

Terug naar overzicht